domingo, 27 de noviembre de 2011

Linux: Comprovar i reparar particions de tipus MS-DOS

Al man hi diu:

NAME
dosfsck - check and repair MS-DOS file systems

Jo ho utilitzo quan em dona errors un disc dur portatil que tinc de 1 TB. La comanda (com a root es clar) és:


root@debian:~# fsck.vfat /dev/mmcblk0 -a -w


Linux: Mostrar nombre de reinicis restants per al proper CHECK FORCED

Realment molest (per la Llei de Murphy xD) que quan més necessitem un "booteig" ràpid ens apareix el maleït check forced. Per saber el nombre de reinicis que ens queden fins al proper i ditxós Check forced hi ha una mini aplicació anomenada showfsck que esta als repositoris de la Ubuntu però bé, també funciona per Debian (com la majoria de paquets d'Ubuntu):

Tan senzill com fer com a ROOT:

root@debian:~# showfsck

8/20 mount(s) until fsck for /dev/disk/by-uuid/3860f4d2-32bf-4805-8314-870096a995e8
***************************
* -63 * /39 mount(s) until fsck for /dev/sda2
***************************

Basicament vol dir que d'aqui 8 reinicis es farà un Check forced

PD: Quan dic reinici entenc que estic parlant de MUNTAR la unitat.

lunes, 21 de noviembre de 2011

Linux: Apunts relacionats amb GIMP

1. Dibuixar formes

- Linia recta: Mantenir presionat Mayús (Shift) i moure ratolí.

- Rectangle: Fer la selecció amb l'opcio de rectangle discontinu (Herramienta de selección de rectángulos), un cop fet el rectangle discontinu, Editar / Trazar selección. Una vegada aquí ajustem les opcions que vulguem i clickem a Trazo.

- Rodones (o Herramienta de selección elíptica): Igual que amb el rectàngle.

Links d'alguns efectes:

Linux: Apunts relacionats amb OpenOffice

1) Canviar l'espai entre línies (interliniat)


Seleccionar regió de paràgrafs (amb el mouse o cursor o Editar i Seleccionar Todo).
Formato / Párrafo / Interlineado

A tenir en compte els valors de Espacio, Encima del párrafo y Debajo del párrafo.

2) Introduir números de pàgina omitint la primera pàgina

Insertar / Pie de página / Predeterminado
Insertar / Campos / Numero de página
Per ometre la numeració a la primera pàgina, premem el botó de "Estilos y Formateo" que ens surt a dalt del document a l'esquerra de "Predeterminado", "Cuerpo de texto", etc. o simplement prement F11.
Un cop s'ha obert una nova finestra, veiem 5 botonets a dalt de la mateixa. Clickem al quart botó, que s'anomena "Estilos de página" i seleccionem "Primera página". Amb això treiem la numeració i el peu de pàgina de la primera pàgina del nostre document.

3) Veure número de línia

"herramientas" / "Numeración de lineas" / "Mostrar numeración",

sábado, 19 de noviembre de 2011

Linux: Activar que es carregui automàticament les imatges al rebre un nou correu.

Extret de:


  • Ve a Herramientas → Opciones (Editar → Preferencias si usaras Linux).
  • Selecciona el panel Avanzadas.
  • Selecciona la pestaña General.
  • En la parte inferior de esa pestaña, pulsa el botón Editor de configuración.
  • En el filtro, escribe remote y espera uno o dos segundos para que se filtre la lista.
  • Haz doble clic en la preferencia mailnews.message_display.disable_remote_image para que su valor cambie de true a false.

Sin embargo, te desaconsejo profundamente que hagas ese cambio. Las imágenes remotas en mensajes HTML se usan por los spammers para saber que el mensaje publicitario ha llegado a su destinatario y que, por tanto, la dirección de correo es válida, lo que te asegurará recibir muchos más correo basura.

Si conoces remitentes que te envían mensajes así, puedes decirle a Thunderbird que cargue ese tipo de imágenes editando la entrada en la libreta de direcciones del remitente en quien confías y marcando la casilla "Permitir imágenes remotas en mensajes con HTML" que encontrarás en la pestaña Contacto.

martes, 8 de noviembre de 2011

Linux: Configurar Webmin amb Vsftpd

Wikipèdia:

"Webmin es una herramienta de configuración de sistemas accesible vía web para OpenSolaris, GNU/Linux y otros sistemas Unix. Con él se pueden configurar aspectos internos de muchos sistemas operativos, como usuarios, cuotas de espacio, servicios, archivos de configuración, apagado del equipo, etcétera, así como modificar y controlar muchas aplicaciones libres, como el servidor web Apache,PHP, MySQL, DNS, Samba, DHCP, entre otros."

La gràcia en aquest cas, és poder configurar gràficament Vsftpd o poder-ne veure els LOGS gràficament. Per fer-ho ho instalem amb el procediment habitual (apt-get install webmin) i seguim els passos que trobem al següent link:

Linux: Configurar servidor FTP

Hi ha altres alternatives però jo faig servir vsftpd. S'instala des dels repositoris de Debian amb un apt-get install vsftpd. Per configurar-lo cal editar l'arxiu /etc/vsftpd.conf. Heus ací alguns dels paràmetres que vaig modificar jo (extret de http://www.estrellateyarde.org/discover/servidores/compartir-archivos/servidor-de-archivos-ftp/servidor-ftp-vs-ftpd):

  • anonymous_enable=NO
  • permitimos acceso a los usuarios locales (excepto los que figuren en /etc/ftpusers):
    local_enable=YES
  • damos permisos de escritura a los usuarios:
    write_enable=YES
  • impedimos a los usuarios locales salir de su directorio personal:
    chroot_local_user=YES
Per a la configuració que volia jo també vaig descomentar la línia local_umask=022 (no se si estava amb aquests permisos però sé que a mi m'interessa tenir-los així). Un cop fet això reiniciem el daemon del vsftpd: /etc/init.d/vsftpd restart

A partir d'aquí es pot configurar de moltes maneres segons les necessitats de cadascú. Explicaré la meva:
Es tractava de crear un directori arrel i diversos subdirectoris, on cada subdirectori correspongui a un usuari de manera que cada usuari tingui permisos per baixar, pujar i borrar arxius (permisos de lectura i escritura en resum) al/del seu corresponent subdirectori però els únics permisos que te cada usuari sobre el directori arrel / sigui només de poder baixar arxius, és a dir, que no pugui borrar ni pujar res al directori arrel. Tanmateix també necessitava una compta de superusuari (per dir-ho d'alguna manera) que tingui permisos de TOT sobre TOTS els directoris i subdirectoris incloent-hi el directori arrel /.

Per fer-ho vaig fer els següents passos:

1. Crear un grup corresponent al superusuari (anomenat ftpsu per exemple).

root@debian:~# groupadd ftpsu

2. Crear una compta de superusuari.

useradd -g ftpsu -d /ruta/del/servidor/on/volem/que/sigui/directori/arrel/del/servidor -c nick_superusuari -m -s /bin/false nick_superusuari

* /bin/false ha d'existir i ha d'estar inclos a l'arxiu /etc/shells

** perque sentengui al paràmetre -d ens referirem a partir d'ara a /var/www/arrel. El paràmetre -m ens crea el directori automàticament, si no ho hauriem de fer manual.

*** el paràmetre /bin/false de -s correspon a que creem un nom d'usuari però aquest no es loguejable al meu disc dur, només al ftp. Si el vulguessim fer loguejable s'hauria de canviar -s /bin/false per -s /bin/sh (o /bin/bash ara no ho recordo).

Així en realitat el paràmetre correcte seria

root@debian:~# useradd -g ftpsu -d /var/www/arrel -c nick_superusuari -m -s /bin/false nick_superusuari

3. Assignar un password al superusuari.

root@debian:~# passwd nick_superusuari

4. Donarli permisos al directori.

root@debian:~# chmod 775 /var/www/arrel

Que vol dir 775 ? Permisos de lectura, escriptura i execució al directori arrel per al propietari i per al grup, i permisos de lectura i execució a la resta d'usuaris.

Ara ja tenim creat la compta de superusuari i tenim assignat els permisos del directori arrel /var/www/arrel al grup ftpsu i propietari nick_superusuari.

4. Ara només es tracta d'anar creant els usuaris que volem, crear el seu directori personal (que no farem passant el paràmetre -m sino que ho farem amb mkdir perque no volem assignar-li cap propietari ni cap grup nou a /var/www/arrel però si el paràmetre que passes fos -d /var/www/arrel/nick_usuari1 llavors al entrar al ftp no podriem accedir a l'arrel / i això no ens interessa tampoc. Total que s'ha de fer com he posat xD) donar-li permisos de propietari, i assignar-lo al grup del superusuari (ftpsu)

root@debian:/var/www# useradd -d /var/www/arrel -c nick_usuari1 -s /bin/false nick_usuari1

root@debian:/var/www# passwd nick_usuari1

root@debian:/var/www# mkdir /var/www/arrel/nick_usuari1/

root@debian:/var/www# chown nick_usuari1 /var/www/arrel/nick_usuari1/

root@debian:/var/www# chgrp ftpsu /var/www/arrel/nick_usuari1/

root@debian:/var/www# chmod 775 /var/www/arrel/nick_usuari1/

De manera que ara al subdirectori arrel/nick_usuari1 tenen TOTS els permisos el propietari del directori (nick_usuari1) i també els integrants del grup ftpsu, és a dir nick_superusuari.

5. Ara per acabar cal assignar una IP privada al port del router on volem que escolti les peticions d'entrada. Per fer-ho cal entrar a la configuració del router (ometo el pas) i setejar el port 21 (per defecte de FTP) a la IP privada que vulguem: Per exemple, si la IP privada on tenim el directori /var/www/arrel és 192.168.1.3
doncs li assignem el port 21 a 192.168.1.3 Així quan hi hagi una petició externa de IP pública al port 21, la xarxa oferira el servidor amb la IP privada que li hem assignat (192.168.1.3).

Ara per entrar desde fora amb un navegador qualsevol: ftp://ip_publica i entrar amb user/pass.
Per entrar des d'un PC que esta a la xarxa local: ftp://ip_local i entrar amb user/pass

Amb Linux jo utilitzo el client FTP Filezilla, molt senzill de fer servir.

Linux: Comprimir PDF (reduir-ne el tamany)

Molt útil quan creem PDF's ja sigui de la manera que sigui, i el tamany se'ns dispari. Es pot fer de múltiples maneres, però jo posaré la que faig servir sempre que ho redueix en un 20% aproximadament i amb una bona qualitat.

La comanda en questió es troba al paquet anomenat ghostscript (apt-get install ghostscript):

xddxdd@debian:~$ gs -sDEVICE=pdfwrite -dCompatibilityLevel=2.4 -dPDFSETTINGS=/prepress -dNOPAUSE -dQUIET -dBATCH -sOutputFile=fitxer_desti.pdf fitxer_origen.pdf

Aquí podriem variar-ne alguns paràmetres però basicament el que modifica la qualitat i tamany del nou PDF es el paràmetre -dPDFSETTINGS. Accepta les següents opcions:

PDF optimization level selection options

-dPDFSETTINGS=/screen   (screen-view-only quality, 72 dpi images) 
-dPDFSETTINGS=/ebook    (low quality, 150 dpi images) 
-dPDFSETTINGS=/printer  (high quality, 300 dpi images) 
-dPDFSETTINGS=/prepress (high quality, color preserving, 300 dpi imgs) 
-dPDFSETTINGS=/default  (almost identical to /screen)

Jo personalment faig servir /prepress, que és la qualitat més alta.

Enllaç d'interès d'on vaig treure la informació: http://milan.kupcevic.net/ghostscript-ps-pdf/


Linux: Saber IP pública i IP privada

Per saber la nostra IP pública:

xddxdd@debian:~$ curl icanhazip.com

Per saber la nostra IP privada:

xddxdd@debian:~$ ifconfig

Linux: Reiniciar xarxa

Per a poder reiniciar la xarxa utilitzo la comanda /etc/init.d/networking restart però hi ha un petit problema. Si a l'arxiu de configuració /etc/network/interfaces no hi ha descomentada la línia auto dispositiu (Ex: auto eth0), al fer el restart ens sortirà això:

root@debian:~# /etc/init.d/networking restart

Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces ... (warning).

La solució es precisament descomentar la línia auto dispositiu. Però si deixem aquesta línia, quan reiniciem el PC, el "booteig" tardarà una mica més del compte, de manera que cal pensar en tornar a treure aquesta línia, és a dir, deixar-ho com estava inicialment. És de deduir que el que fa tenir connexió de xarxa local quan no tenim activada la línia auto dispositiu és la línia allow-hotplug dispositiu (Ex: allow-hotplug eth0) que també està a /etc/network/interfaces però manca comprovar-ho.

PD: Comprovat, les 2 línies essencials son:
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

(però adaptant-ho a la nostra xarxa)